Vélemény

Mostanában elvesztette tájékozódóképességet a magyar miniszterelnök. Az még hagyján, hogy pár napja összekeverte a belga Brüsszelt a francia Strasbourg-gal, most már Európa kapuőrének is képzeli magát.

„A bevándorlásról szóló küzdelem dönti el Európa jövőjét.” – nyilatkozta ma reggel Orbán Viktor a közszolgálati rádiónak.

Nincs itt semmiféle küzdelem, legfeljebb a fideszesek fejében. Európában több mint 30 millió migrációs háttérrel rendelkező ember él, többségük már évtizedek óta európai polgár. A dinamikusan fejlődő nyugat-európai gazdaságnak már a 60-as évektől kezdődően egyre több szakképzett munkaerőre volt szüksége. A legtöbb állam kifejezetten hívta a vendégmunkásokat, vagy a korábbi gyarmataikról, vagy olyan kétoldalú megállapodásokkal, amit Németország kötött Törökországgal. Az európai államok többségének ugyanaz a problémája, mint Magyarországnak: folyamatosan csökken a “benszülött” népesség. Csak ők nem várták meg, hogy emiatt munkaerőhiány lépjen fel. Hogy kórházi részlegeket kelljen bezárni az orvos- és ápolóhiány miatt. Hogy több ezer pedagógus hiányozzon az oktatásból. Hogy ott álljanak a szelektív hulladékgyűjtők kiürítetlenül az udvaron, mert már kukás sincs elég. Hogy egyre több kisvállalkozásnak kelljen lehúznia a rolót, mert nincs, ki dolgozzon.

Nem elég, hogy Orbánnak NULLA elképzelése nincs arról, hogyan fogja megoldani az itthoni munkaerő hiányt. Most már a többi európai országnak is elő akarja írni, hogy harcolniuk kell a bevándorlás ellen. Egyáltalán mi köze ahhoz, hogyan oldják meg más országok – nagyjából sikeresen – a problémáikat?

Inkább gondolkozzon azon, mi lesz, ha majd a magyar GDP jelentős részét termelő óriásvállalkozások – Mercedes, Audi, Suzuki, Bosch stb. – is elkezdenek elköltözni az országból, mert nincs kinek beállnia a gyártósorokra. Ugyanis minden hangzatos szlogen ellenére (“szüljetek, magyar nők”) a KSH adatai szerint az ország lakossága a Fidesz-éra alatt tovább csökken…

[Borító kép: AKG-Images]