GondozókÉjjeli Őrség - Áram nélkül maradhatunk

Rekordalacsony a Duna, Budapest alatt három helyen is (Dunaföldvár, Dunaújváros, Ercsi) a valaha mért legalacsonyabb vízállást mérték. Ez nem csak a folyó élővilágát veszélyezteti, a paksi atomerőmű hűtését is a Duna vize biztosítja.
Az atomerőművet a létesítés előtti száz év legalacsonyabb Duna-vízállásához tervezték – nyilatkozta augusztus közepén az MTI-nek a létesítmény kommunikációs igazgatója. Csakhogy: a Duna teljes vízgyűjtőterületét aszály sújtja, és nem csak Magyarország legnagyobb folyójáét. Nyugat-Európában már több atomerőmű teljesítményét csökkenteni kellett ebből az okból.
A jelenleg üzemben lévő négy paksi blokk hűtésére percenként száz köbméter vízre van szükség. Országunk “felkészült” kormánypárti politikusai pedig újabb két blokkal szeretnék bővíteni az erőművet, ami így jelenleginél is több hűtővizet fog igényelni.
Mikor jut el a Fidesz-politikusok agyáig, hogy ha azt mondják a kutatók: A KLÍMAVÁLTOZÁS SZÉLSŐSÉGESEBBÉ TESZI AZ IDŐJÁRÁST, akkor tessék elfelejteni az eddigi rekordokat?
A paksi atomerőmű az ország áramellátásának több mint felét biztosítja. Az országnak jelenleg olyan politikai vezetése van, ami a sorosozáson és migránsozáson kívül máshoz nem ért, nincs perspektivikus gondolkozásmódja és nem tud átfogóan, komplexen értelmezni Magyarországot is érintő folyamatokat. Ezért a jövőben az ország egyszer csak áram nélkül maradhat.
Kisebb kieséseket Magyarország tud kompenzálni áramimporttal, de az áramnak van egy rossz tulajdonsága: nehezen lehet tárolni. Az európai rendszerben lévő tartalékok tehát korlátozottak. Ha egy aszály az egész kontinenst súlytja és emiatt csökken az atom- és vízerőművek teljesítőképessége, nincs honnan villamosáramot importálni.
Nem lenne itt az ideje, hogy a politikusok helyett végre olyan szakemberek döntsenek az ország jövőjét érintő kérdésekről, akik értik is a dolgukat?

Képforrás: DVNA