Orbán embercsempész?

Gruevski, Orban

A hazájában korrupció és hivatali visszaélés miatt májusban jogerősen 2 évre ítélt volt macedóniai miniszterelnök a napokban Magyarországra szökött. A kérdés: hogyan? Ugyanis a macedón hatóságok szerint útlevelét már egy éve bevonták.
Nikola Gruevszki köztudottan baráti kapcsolatot ápol Orbán Viktorral, feltehetően ezért választotta Magyarországot, ahol saját állítása szerint tegnap menedékkérelmet nyújtott be. A macedón belügyminisztérium nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Gruevszki ellen, minden más európai ország rövid úton kiadta volna a politikust hazájának. Gruevszki ezek szerint abban bízik, hogy az Orbánnal ápolt jó kapcsolatainak köszönhetően nálunk más elbírálás alá esik majd, a magyar kormánypárti politikusok minden bizonnyal elfogadóbbak, ha korrupcióról és hivatali visszaélésről van szó.
Ha Gruevszkinek nem volt érvényes útiokmánya, csak illegálisan léphetett Magyarország területére. Embercsempész segítségével, hamis iratokkal vagy átmászott a határzáron. Ez csak úgy sikerülhetett, ha:
– nem működik a magyar határvédelem és semmit sem ér a tízmilliárdokért fenntartott déli határzár,
– a magyar hatóságok tudtával lépett be illegálisan az ország területére, ebben az esetben törvénysértést követtek el.

A magyar sajtóban elterjedt az az állítás, hogy ha Gruevszki illegálisan van az országban, akkor a tranzitzónában kellene megvárnia menedékkérelmének az elbírálását. Mi másképp látjuk, ugyanis ha nem tudja igazolni, hogy jogszerűen tartózkodik az ország területén, a magyar jogszabályok értelmében rendőrségnek vissza kell őt kísérnie a határzárhoz. A rendőrség a tavalyi törvénymódosítások óta nem is mérlegelheti, az általuk feltartóztatott személy menedékkérelmet akar-e benyújtani vagy egyáltalán jogosult-e erre. A szerb hatóságoknak jelezheti Gruevszki, hogy menedékkérelmet szeretne benyújtani Magyarországon, akkor kap egy sorszámot, és előreláthatóan 6-12 hónapon belül beadhatja a menedékkérelmét a tranzitzónában.

Annyira mégsem vagyunk meglepve, a Migration Aid már tavaly észrevette, hogy valami nagyon nem stimmel a magyar határon (Az embercsempészet támogatásával vádolja a magyar kormányt a Migration Aid).

(Fotó: Georgi Licovsky/EPA-EFE/REX/Shut)