Itt élned, s halnod kell…

siewert-andras

Siewert Andrást októberben az Éjjeli Őrség alakuló ülése a párt elnökévé választotta. Az alábbi interjúban arról kérdezgettük, hogyan látja Magyarország jelenét és jövőjét, milyen elképzelései vannak az Éjjeli Őrséggel.

Miért pont Éjjeli Őrség?

Markáns és egyedi nevet szerettünk volna. Olyat, amiből nem azonnal arra következtet az ember, hogy úristen, egy századik sablonos politikai párt. Mivel sok téren a felfogásunk sem  kompatibilis a klasszikus politikai pártokéval, a nevünk se legyen az.

Nem csak a név, a megjelenés, a párt logója is eléggé harcias, mások szerint sötét: pajzs, kardok, holló. Ezek mit szimbolizálnak?

Az Éjjeli Őrség ellen már a bejelentés napjától harcot hirdettek a kormánypártok. Tisztában voltunk azzal, hogy a múltunkkal ez vár ránk, ezért eleve úgy álltunk neki, hogy nekünk a létünk is harc lesz. A pajzs, a kardok ezt szimbolizálják. De csak szellemi, kommunikációs fegyverekről van szó, amik olyan tulajdonságokat testesítenek meg, mint a testvériség, lojalitás, szolidaritás, szabadság. Azon kívül magunkénak valljuk a régi lovagok etikáját: becsülettel harcolunk, tiszteletben tartva az ellenfél erényeit. Mindig, minden körülmények között prioritása van az élet védelmének. Ez az alap, amire építünk.

Nem gondoljátok, hogy a magyarok unják a harci retorikát 8 évnyi riogatós Fidesz-uralom után?

Nem szeretném félrevezetni azokat, akik csatlakoznak az Éjjeli Őrséghez. A mi értékeink, gondolataink az élet minden területén szöges ellentétben állnak azzal, amit a Fidesz képvisel. Ha érvényesülni akarunk, elszántan harcolnunk kell. Egy óriási apparátussal nézünk szembe, ami szinte korlátlan anyagi forrásokkal és fanatizált követőkkel rendelkezik. Ez Dávid és Góliát harca, nekünk csak az ész, a bátorság, az összetartás, a bajtársiasság marad eszközként. Az elmúlt években a Fidesz hátán felkapaszkodott és megerősödött egy olyan politikusi és vállalkozói réteg, akik számára a törvények csak leküzdendő akadályok. Nem fogják önként és dalolva feladni a megszerzett vagyonukat és pozícióikat.

Milyen politikát képvisel az Éjjeli Őrség? Olvastam már olyat, hogy anarchisztikus, szocialista…

Nem hiszek a sablonokban. Ez egy hatalmi attitűd, hogy kategóriákba kell sorolni az embereket, így jobban lehet őket irányítani. Oszd meg és uralkodj. Ahány ember, annyiféle isten, gondolatvilág, mentalitás. Magamról tudok csak beszélni, ha mindenképp kell egy iránymutató meghatározás, akkor evolucionista vagyok. Tudom, hogy ez nem politikai irányzat, de legfeljebb mostantól az lesz. Ennek az a lényege, hogy az emberi társadalom problémáinak gyökere: nem organikusan fejlődünk. Az ember 3 milliárd évnyi evolúciós kódot hordoz magában, nem tehetünk úgy, mintha ez nem létezne. Nem lehet hatékonyan közösséget építeni, amíg az ember nem ismeri saját magát, mélységeiben is. Azokat az ösztönös motivációkat és gátakat, amelyek akarva-akaratlanul meghatározzák a személyiségünket, döntéseinket. Az emberiség legnagyobb baklövése, hogy azt gondolja, a természet fölött áll, vagy azt bármilyen formában uralhatja. A hangyaboly kommunista? Az oroszlán szélsőjobbos? Ideológiák mentén kategorizálni az embereket felszínes, ilyen alapon nem lehet stabil közösségeket építeni.

Néhány téma címszavakban. Melyikről mit gondolsz? Az első: migráció.

Néhány hete láttam az egyik kormánypárti újságot, ami az alábbi címlappal jelent meg: A migráció rossz. Azon gondolkoztam, hogy vajon szegény szerző egész életét egy sötét lyukban gubbasztva tölti, vagy azért ő is mozog? A migráció mozgás. A mozgás az élet egyik alapvető jelensége. A korlátait az élővilágban a természetes határok szabják meg, kivéve az emberi fajt. Mi mesterségesen gátoljuk vagy gyorsítjuk a mozgást: falakat, határokat építünk, és szállító járműveket. Az embernek valamiért sajátosan ambivalens hozzáállása van a mozgáshoz: ha van, az szabadságot jelent. Ha nincs, az egyrészt rabságot (börtönt), másrészt biztonságot jelent.

A határ a régi népek életében azt jelentette: eddig terjed az uralkodó hatalma, azon túl már nem tudja érvényesíteni. A modernnek mondott társadalmak meg egyszerűen átvették ezt az archaikus hozzáállást. Ami beszorult egy határ közé, annak nemzetté, társadalommá kellene formálódnia. Ami a jelek szerint évezredek óta egyszerűen nem akar összejönni. Persze, hogy nem. Sokat jelent a közös nyelv, de önmagában nem formál közösséggé. Ahogyan a közös múlt sem. Márpedig itt általában elakad a nemzet fogalma, nincs tovább.

Meg kellene reformálni a társadalom fogalmát és szakítani a patriarchális berögződésekkel. Például olyasmit javasolnék, hogy: a társadalom azoknak az embereknek a közössége – függetlenül származástól, beszélt nyelvtől, vallástól -, akik képesek hatékonyan együttműködni közös érzelmi és mentális motivációk mentén. Eszméletlenül sok energiát vesz el az életünkből, hogy kényszerűségből olyanokkal élünk együtt, akikkel semmi sem köt össze – a magyar nyelvű anyázáson kívül. Persze ehhez hiányzik egy alapvető feltétel: az oktatási rendszert arra kellene kihegyezni, hogy minél korábban választ kapj arra a kérdésre: ki vagyok én. Milyen készségeim, tehetségem, motivációim, erősségem és gyenge oldalam van. Kikkel tudok együttműködni és milyen típusú emberekkel súrlódom folyamatosan. 

Látszólag messze kerültünk a migráció fogalmától, pedig eredendően ez a lényege: olyan mozgás, amely során egy közösség erősebbé, hatékonyabbá, alkalmazkodóképesebbé válik. Odamigrálsz, ahol a legjobban tudsz kapcsolódni a környezetedhez. Ennek nem kellene mesterségesen határt szabni, mert ez élet-ellenes. Nem mondom, hogy ez egy egyszerű folyamat, és erőltetni sem lehet. De a legnagyobb akadálya a félelem, és hogy az emberek nem ismerik saját magukat sem.

Soros?

Nekem ő is azt képviseli, ami ellen küzdök. A manipuláló, mások rovására gazdagodó hatalmat. Mészáros Lőrinc, Orbán, Soros – egy kutya. Még akkor is, ha Soros a pénzének egy részét mecénáskodásra költi. Eleve nem így kellene pénzt keresni.

Oktatás?

Lehet, hogy radikálisan hangzik, de: kukába az egész rendszerrel, és kezdjük újra az alapoktól. Most az oktatás javarészt arról szól, hogy van egy kocka, amibe bele akarunk gyömöszölni minden gyereket. Ha nem fér bele, nehezen nevelhető, renitens. Ahogy már az előbb említettem, az oktatásnak arról kellene szólnia, hogy önismerethez segítjük a felnövekvő generációt. Hogy felismerjék a bennük rejlő készségeket és azokat megtanulják kibontakoztatni. Hogy elsajátítsák az együttműködés és a szolidaritás alapjait. Hogy megtanuljanak harmóniában élni a természettel, értékelni az élet minden formáját.

Egészségügy?

Nem tudok érdemben hozzászólni, mert csak akkor lát orvos, ha jogosítványt kell hosszabbíttatni, gyógyszert pedig nem fogyasztok. Tehát nincs rálátásom az egészségügy működésére, én is csak azt hallom, amit mások mesélnek. De azt hiszem, itt is elkerülhetetlen egy radikális szemléletváltás, és az elmozdulás a tünetek felszíni kezelésétől az okok feltárásának irányába. Jó iránynak tartom azt a megállapítást, hogy szinte minden betegség pszichoszomatikus, azaz van pszichés háttere, ezért a betegségek hatékony kezelése is komplex feladat, és nem (csak) a gyógyszereken múlik.

Mit tartasz veszélyesebbnek Európára nézve: az Iszlám Államot vagy Oroszországot?

Kína lemaradt. Ugyanis ez három különböző hódítási stratégia. Oroszország a hibrid hadviselést emelte új szintre Putin alatt, és ebben sajnos nagyon jók. Egyre nehezebb kibogozni, milyen események mögött állnak orosz ügynökök, érdekcsoportok, kevernek-kavarnak. Az Iszlám Állam a szélsőséges vallási fanatizmus új dimenzióját képviseli, ez még minden bizonnyal sok problémát fog okozni számunkra. Nem csak az Iszlám Állam, hanem általában a vallási fanatizmus. Kínával pedig hosszútávon lehetnek gondjaink, mert az 1 milliárd ember óriási tömeg, amit megpróbálnak egyre jobban központilag irányítani és felügyelni. Ha Kína a jelenlegi ütemben növeli gazdasági és katonai erejét, az évszázad közepére az egyedüli szuperhatalom lesznek. És kérdéses, hogy ezzel mit kezdenek.

Azt gondolom, Oroszország már most sokkal jobban befolyásolja a magyar közéletet, mint gondolnánk. Az orosz befolyás kiterjesztése még jobban felgyorsulhat az országba áramló ukrán vendégmunkásokkal, feltűnésmentesen szórhatók szét az ügynökök a gazdaság meghatározó vállalkozásaiban. Kína még csak építi a struktúráit, de gyorsan utol fogják érni az oroszokat.

A magyar nemzetbiztonság alulfinanszírozott és nincs elég mozgástere a hatékony védekezéshez. Azt gondolom, ez a politika részéről szándékos, hogy ne legyen erősebb Alkotmányvédelmi Hivatalunk. Ugyanis nem az egyszerű polgárok megfigyeléséhez kellene több jogosítvány, hanem a politikusokat kell kontroll alatt tartani. És a pénz útját a politikusokhoz; a gazdaság, a média és a politika összefonódását. Persze, kellene az erős civil kontroll is a nemzetbiztonsági szervezetek fölött, de az nem megy az olyan gittegyletekkel, mint a jelenlegi parlamenti nemzetbiztonsági bizottság.

Az elit a saját korrupcióját próbálja rejtegetni, és közben úgy kerül orosz és kínai befolyás alá a közélet és az erőforrásaink egy része, hogy észre sem veszik.

A Black Cube-ügyre szerettem volna rákérdezni, hogy hol tart. A parlament nemzetbiztonsági bizottságában is téma volt ősszel.

Az ellenzéki képviselők beadványaira gondolsz, vagy hogy a Bayert a bizottság elé akarták citálni? Műbalhé volt. Ha tényleg többet akartak volna megtudni az ügy hátteréről, megkeresik az érintetteket, hogy legalább azzal tisztában legyenek, mire kell rákérdezni.

Téged keresett bárki az ügyben?

Az Alkotmányvédelmi Hivatal és néhány oknyomozó újságíró, de ez eddig is köztudott volt.

Lesz ennek még bármilyen folytatása?

A Kashoggi- és a Gruevszki-ügy kapcsán napvilágott látott titkosszolgálati szivárogtatásoknak minden bizonnyal van egy komoly üzenete a politikusoknak: figyelünk benneteket. Biztos vagyok benne, hogy Orbánnak és társainak is van aktája a CIA-nél vagy talán már a BND-nél is. Nem is nagyon tudnak mást csinálni a nemzetbiztonságért felelős nagy szervezetek. Az oroszok szabadon garázdálkodnak Magyarországon. Mivel a titkosszolgálatok harcában frontországnak számítunk, nyilván a CIA és más nagy szervezetek is teljes spektrumban gyűjtik az információkat, adatokat az itt zajló eseményekről. Ebből kiindulva számomra egyértelmű, hogy ők több információval rendelkeznek az ügyről, mint gondolnánk. Számomra sincs lezárva a téma. A magunk eszközeivel és lehetőségeivel dolgozunk azon, hogy levadásszuk a megbízót, és felgöngyölítsük az egész ügyet.

Milyen eszközeitek vannak?

Nyitott szemekkel és fülekkel kell járni.

Ez mit jelent?

Amit mondtam. Az információk mindig a lábunk előtt hevernek, csak szét vannak szórva a mozaikok. Mindennek, amit teszünk, valahol, valakinél van lenyomata. Ez egy puzzle játék, sok türelem kell hozzá.

Miért kell a céljaitok megvalósításához egy párt? Miért nem elég egy civil szervezet?

Mert a hatalom a 2/3-ad birtokában egyre látványosabban takarítja el az útjából azokat a szervezeteket és intézményeket, amik ellenállnak a törekvéseinek. Csűrik-csavarják a törvényeket, sőt az alkotmányt is úgy írják át újra és újra, ahogy a fideszes hatalom érdekei kívánják.

Magyarország még jogállam?

Nem tartom releváns kérdésnek. A jog önmagában nem garantál szabadságot, igazságot, emberi értékeket. A náci Németország is jogállam volt, törvények szabályozták a zsidók elleni fellépést. Amerikában pedig jogszerűen tartottak rabszolgákat. Jogba iktathatod, hogy holnaptól minden férfinak szakállat kell hordani, tilos a szoknya, és hogy a nők csak azután mehetnek egyetemre, ha szültek két gyereket. A Fidesz elég jó abban, hogy egy ún. nemzeti konzultácóban az emberek fejébe veri, miért jó, amit kitaláltak. A határ a csillagos ég.

Az Éjjeli Őrség mit tart Magyarország legnagyobb problémájának?

Az ürességet az emberek szívében, az ebből fakadó kilátástalanságot. És persze azt a dermesztő félelmet, ami egyre több ember gondolatait köti gúzsba. Ez a 21. század rabszolgasága, a láncra vert gondolatok. Manipulált információkkal hajtja uralma alá a népet a hatalom. 

A magyarság évszázados traumákat cipel a génjeiben, amik erőszakról, megalázottságról, elnyomásról szólnak. Ez bizalmatlanságot szül, mélyen gyökerező félelmeket. Nehéz úgy elvárni egy társadalomtól a nyitottságot az újra, a másra, ha közben magyar magyarnak farkasa.

Elmennél az országból, ha nem jönnek össze az elképzeléseitek?

Nem. Itt élned, s halnod kell. Nem futhatsz egész életedben a kihívások elől, vagy ha valami nem pont úgy alakul, ahogy elképzelted. Tessék harcolni azért, amiben hiszel.

Hogyan lehet segíteni a magyar társadalmon?

Azzal, amit mi úgy hívunk: magyar testvériség. Ez a nemzeti öntudatnak egy új definíciója. Nem kirekeszt, hanem befogad. Nem fél, hanem bátor. Nem gyűlöl, hanem támogat. Nem mások ellenében határozza meg önmagát, hanem velük közösségben. Magyarnak lenni azt jelenti: magnak lenni. Táplálni az újat, a teremtést. Magyarnak lenni azt jelenti: szeretni. Hidakat építeni, közvetíteni, befogadni, új dolgokat megtapasztalni. Mert ezek a dolgok tesznek bennünket még erősebbé.

Hogyan viszonyul az Éjjeli Őrség a Fideszhez?

A Fidesz számomra a kádári éra utolsó maradványa. Tele van volt MSZMP-sekkel, ifjú kommunistákkal. Van erre egy jó magyar közmondás: kutyából nem lesz szalonna. Szónokolhatnak fennhangon az ellenkezőjéről, de mindig kilóg a lóláb. Az egész habitusuk ezt tükrözi. Nézz szét a parlamenti képviselőik között, traumatizált férfiak tömege, akiket egyetlen dolog köt össze: a sztálinista mentalitású hatalomvágy. Nők elvétve. Kiterjedt nyugdíjas korú, kommunizmuson edződött rajongótábor. Pont azokat az évszázados traumákat képviselik, amikről az előbb beszéltem: erőszak, félelem, megalázottság, függőségek. Ezt kompenzálják a hatalmi versengéssel.

Nem kötődik automatikusan minden 50 fölötti magyar a kádári rendszerhez?

Beágyazódhattál, eltűrted vagy harcoltál ellene. Amíg Orbán Viktor lelkesen vezényelte KISZ-titkárként a jövő kommunistáit, nekem azt mondta az osztályfőnököm: sajnálom András, sosem lehet ötös a magatartásod, mert nem vagy úttörő, és ez társadalomellenes magatartás. Még úttörő sem voltam, az egész iskolában egyetlenként, ezért nem vettem részt azokon az iskolai rendezvényeken sem, ahol kötelező volt a piros nyakkendő. Középiskolában ugyanez folytatódott. Az első órán feltette a kérdést az osztályfőnök, ki szeretne belépni KISZ-be. Felemelkedtek a kezek. Aztán másképp kérdezte: van valaki, aki nem akar belépni? Felemeltem a kezem. Egyetlenként. Már gyerekkorban szembeúsztam az árral, ha a belső értékrendem azt diktálta. Ez a mai napig nem változott.

Ez nem jelenti azt, hogy mindig jól gondolom vagy nem követek el hibákat. Sőt. De vannak dolgok, amik közel 50 év alatt sem változtak. Az irány, amerre haladok, ennyi ideje változatlan. Ezt az irányt egy mondatban is össze tudom foglalni: szeresd embertársadat, mint önmagadat. Ez az én utam, ezt tanulom. Ezen szeretnék együtt járni azokkal, akik hozzám hasonlóan gondolkoznak. Számomra ez az Éjjeli Őrség lényege.

Kikre számít az Éjjeli Őrség?

A bátrakra. Az elszántakra. Főleg a bátor nőkre. Remélem, az Éjjeli Őrség az a párt lesz, ahol a nők fognak dominálni. A bátorságra szükségünk van, hiszen szembe úszunk az árral. 

Ez még érthető. De Miért pont a nők?

A nők évezredeken keresztül másodrangú embernek számítottak a társadalomban, különösen akkor, ha nem az uralkodóréteghez tartoztak. Sok helyen még most is azok, elszenvedői a férfiak erőszakos dominancia törekvéseinek. Be kell ismerni, hogy a férfiak versengő, erőszakos habitusa a pusztulás szélére sodorta az emberi civilizációt. Ahhoz, hogy ez mégse következzen be, minden korábbinál nagyobb szükség van a női lélekre. Intuitív és együttérző megoldásokra, békén és együttműködésen alapuló cselekvésre. Ezekben általánosságban sokkal jobbak a nők, mint a férfiak. Új szövetség kell nők és férfiak között. Csak a nők forradalma hozhat új esélyeket az emberi civilizációnak.

Többször nyilatkoztad, hogy nem a hatalom megszerzése az Éjjeli Őrség célja. Ki tudod ezt fejteni?

Képviseleti demokráciának azt nevezzük, ha a polgárok saját belátásuk szerint megválaszthatnak embereket, akik képviselik őket a közhatalomban. Amikor a parlamenti demokráciát 300-400 éve kitalálták az angolok, még teljesen más világ volt. Akkor ez nagy előrépés volt. Más kérdés, hogy ezt férfiak csinálták férfiaknak, a nők még a nyugati társadalmakban is csak az első világháború után kezdtek szavazati jogot kapni.

Az elmúlt 2-3 évtizedben azonban óriási változások következtek be a világban, az információs társadalom új helyzeteket teremtett, amire viszont a politikának a mai napig nincs korrekt válasza. Ma a parlamentben ülők nem képviselnek, hanem eladják magukat a modern információs technológia segítségével. Az egész migrációs téma egy kitűnő példa erre. A magyar társadalomnak nem igazán van közelmúltbeli tapasztalata nagy volumenben zajló migrációs folyamatokkal. 2015-ben egyszer csak lett. Ahelyett, hogy elindult volna egy sokrétű társadalmi kommunikáció arról, hogy erre hogyan kell reagálni, a Fidesz kitalálta, hogy ez rossz. Egy sok tízmilliárdos kampánnyal letolja az emberek torkán ezt a megállapítást, aztán kijelenti: a magyar emberek is így gondolják. Ez nem képviseleti demokrácia, hanem az emberek mentális megerőszakolása… 

Újra kell építeni a magyar társadalmat. Alulról indulva. Nem úgy, hogy majd valaki odafönt megmondja, hogyan. A közhatalom feladatait visszaszorítanám a koordinációra és a szolgálatra. Minél több döntést helyben kell meghozni, önkormányzati szinten. Vagy még annál is kisebb egységekben. A társadalom akkor lesz fenntarthatóan működőképes, ha egyrészt szimbiózisban él természeti környezetével, másrészt a szociális rendszerek lemásolják az évmilliárdok óta bevált biológiai rendszereket: a sejtek szövetekké szerveződnek, a szövetek szervekké, a szervek pedig testté. Az evolúció következő lépcsőfoka: az egyének organikusan működő közösségekké szerveződnek. Ehhez nem kell hatalom, csak egy szervező erőtér.

Nem hiszek abban, hogy hatalomra kerülve bármi úgy megváltoztatható, hogy az hosszútávon is működőképes legyen. Még én sem tudnám, minden jószándék ellenére. Mert maga a rendszer rossz, az teszi lehetetlenné, hogy működőképes társadalmak alakuljanak ki. Ahogy már mondtam: olyan struktúrák kellenek, amik empátián, szolidaritáson és együttműködési készségen alapulnak.

Ez nem nagyon idealisztikus elképzelés egy olyan világban, ahol minden a versengésen alapul?

Ezért rohanunk a pusztulás felé. Az evolúció a természetes versengés és együttműkődés egyensúlya. Az emberi civilizáció mostanra teljesen versengés-alapú lett, nincs egyensúly. Vagy megugorjuk a lécet és megtanuljuk az együttműködést, vagy megyünk a levesbe.

Nem kellenek pont ehhez karizmatikus vezetők? Amilyennek Orbánt is mondják?

Orbánt sokan mondják karizmatikus politikusoknak. Abból, amit látni lehet belőle, én inkább illuzionistának mondanám. “Nézzetek, csak engem nézzetek, csak az én hangom hallgassátok. Figyeljétek, mit varázsolok nektek.” A magyarok meg nézik megbűvölve. A népmesék országa vagyunk, 40 év illúzióromboló kommunizmusa után végre van egy nagy mesemondó, aki elhiteti velünk, hogy a világ olyan, amilyennek ő mondja.

Csakhogy emögött nincs tartalom. Orbán a meztelen császár, a Fidesz pedig kétségbeesve küzd azért, hogy minél később derüljön ki: a császár meztelen. Addig pedig egyre pofátlanabbul spájzolnak azokra a rossz időkre, amik kétségkívül elérkeznek majd. Arról nem is beszélve, hogy ahogy elnézem a hatalmon lévőket, egyre látványosabban esnek szét pszichésen. Ezen mondjuk nem lehet csodálkozni, mert egy párhuzamos valóságban élnek, és azt próbálják elhitetni az emberekkel: márpedig ez a valóság. Hosszútávon ezt nem tudja kezelni az elme.

Visszatérve a kérdésre: nem karizmatikus vezetők, hanem együttműködésre inspiráló emberek és karizmatikus, de szolgáló szervezők kellenek.

Milyen rossz időkre gondolsz?

A Fidesz lesz az utolsó az ún. rendszerváltó pártok közül, amelyik darabjaira fog esni. Nem holnap, pár év múlva. Azért, mert nincs mögötte tartás, gerinc. Erős közösségeket csak szolidaritásra és empátiára lehet építeni. A Fidesz pénzzel és erővel épít rendszert, ez viszont nem kötőerő, legalábbis nem tartós. A többi párt szépen lassan tűnt el a süllyesztőben, a Fidesz hatalmasat fog zuhanni.

Ami igazándiból aggaszt, hogy mi jön utána… A Fidesz szétcseszi a társadalmi összetartás alapjait és olyan mély árkokat ás a társadalom egyes csoportjai között, amik szinte betemethetetlenek. Tartok attól, hogy atomjaira fog hullani a magyar társadalom.

De hát most majd jön a kereszténydemokrácia, a nemzeti egység…

Attól, mert valaki folyamatosan mantrázza a “nemzet” szót, itt nem lesz egység. A kereszténydemokráciától meg olyan messze van a Fidesz, mint Makó Jeruzsálemtől. Nem is lehet elvárni a füves cigin és kommunizmuson szocializálódott első fideszes generációtól, hogy akárcsak megközelítőleg felfogják a kereszténység alapértékeit. A fiatalabbak pedig már egyszerűen csak karrier politikusok, a hatalomra és a pénzre hajtanak. Túl kevés a kivétel, aki tisztességesen akar tenni az országért.

Nem lehetne leváltani a Fideszt, mielőtt ez bekövetkezik?

Ahogy már mondtam, nem csak a Fidesz probléma, hanem az egész jelenlegi politikai rendszer. Nem lehet jó egy olyan politikai rendszer, ahol egy párt képes néhány év alatt hazavágni egy országot. És nem az a probléma, hogy a Fidesz kétharmadokkal nyer, hanem az, hogy ezt kihasználva elkezdett felépíteni egy államot az államban. Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki maguknak a médiából, gazdaságból, oktatásból, kultúrából, lassan rátelepszenek a közigazgatásra is. Egyre több mindenkinek a léte függ az ő jóindulatuktól, és ez a probléma. Csak hogy egyértelmű legyen: akkor sem lehet nagy változásra számítani, ha egyszer majd az ellenzék nyerne. Ugyanis hatalmon az lesz, akinél a befolyás és az erőforrások összpontosulnak.

Akkor mindörökké Fidesz, amíg szét nem esik magától, ahogy az előbb mondtad?

Reálisan szemlélve: igen. Egyetlen alternatíva lenne. Ha minden értelmes ellenzéki párt összefogna, és felszámolva saját magukat létrehoznának egy közös pártot, egy ellenpólust. Kialakulna egy olyan kétpárti rendszer, ami pl. az Egyesült Államokban jellemző. Ugyanazt a stratégiát kellene követni, mint amit a Fidesz nagyon jól alkalmaz. De nem a saját klientúra, hanem az egész társadalom érdekeit szem előtt tartva.

Mi ez a stratégia?

Erőforrások felhalmozása a párt alá. Egységes kommunikációs stratégia és média. Intenzív hálózatépítés, főleg vidéken.

És ezt nem lehet megcsinálni pártok közötti összefogással?

Dehogy, itt még a pártokon belül is óriási a széthúzás, egyszerűen nincs lojalitás. A Fidesz megveszi a lojalitást, és ebben behozhatatlan előnyre tett szert. Ez versenyfutás az idővel. Már megjelentek a Fidesz érdekeit erőszakkal is érvényesítő verő- és kidobóemberek. Ha a Fidesznek eszébe jutna belőlük milíciákat csinálni, akkor kész, vége, meg sem állunk egy polgárháborúig. A Fidesz sorban lépi át azokat a határvonalakat, amikről eddig mindenki azt gondolta, hogy azt már nem merik. Nincs már józanság a politikájukban, csak hatalomvágy.

Akkor mi a megoldás a felvázolt problémákra?

Ahogy már mondtam: el kell kezdeni építkezni alulról. Rendíthetetlenül, bármit tesz a hatalom. Nem kell foglalkozni a pártokkal, nem szabad arra várni, hogy majd ők megoldják. Összetartó, szolidáris kisközösségeket kell kialakítani, amik biztosítani tudják a tagjaik létfenntartását, fejlődését. Ezekből kell egyre több, amik hálózatba szerveződve egymást is segítik. Ha ezekbe koncentrálódnak az erőforrások, egy pont után megszűnik a hatalom alapja és összeomlik magától, mert nincs, ami fenntartja… És mindenki él boldogan. Mi ehhez próbáljuk a magunk módján megteremteni a politikai hátszelet.

Látsz ennyi összefogási készséget az emberekben?

Nem látok más opciót. Ha a politikusok nem képesek összefogni, a hétköznapi embereknek kell. A politika jelenlegi formájában – globálisan szemlélve – már nem tudja menedzselni a szaporodó problémákat. Ez már jó ideje nem a fenntarthatóságról szól, hanem a túlélésről. Az Éjjeli Őrséggel minden erőnkkel azon fogunk dolgozni, hogy legyen esélye az életre a gyermekeinknek is.

Szóval az emberek jók? Ez a hitvallásod?

Minden, amit a természet alkot, jó. Még akkor is, ha az evolúciónak vannak úgymond zsákutcái, ezek a tapasztalatok kellenek a fejlődéshez. 3 milliárd évnyi evolúció terméke vagyok. Hogyan gondolhatnám azt, hogy a természet alkothat rosszat, valami olyasmit, amire nem pont akkor és úgy van szükség? 

Sok embert ismerek, akik egész életükben azzal küzdenek, hogy megváltoztassák saját magukat vagy a környezetükben élőket. Mert azt gondolják magukról vagy másokról, hogy nem jók. Pedig azok. Ahhoz, hogy az emberiség a káoszból, az ellenségeskedésből a békébe váltson, egyetlen dolgot kell megtanulni: a kommunikációt. A tiszta és nyílt, erőszakmentes kommunikációt.

Akkor Orbán Viktor is jó?

Persze, hogy az. Mint ember. De a politikája pont az ellenkező irányba visz, mint amerre haladni kellene. A káosz felé. Ugyanis a Fidesz kommunikációja a manipuláción, a megfélemlítésen alapul. Fogjuk fel úgy, mint egy szükséges zsákutcát. Tanulunk belőle, és megerősödve építünk egy új világot.

Keresett egy ember a napokban, hogy ő azért csatlakozna az Éjjeli Őrséghez, mert gyűlöli a Orbánt. Mondtam neki, akkor nem vagyunk jó választás. A gyűlölet mindig gyűlöletet szül, bárkire irányul, és nekünk nem az a célunk, hogy még több gyűlölet legyen ebben az országban. Lehet nem egyetérteni, más utat választani, sőt küzdeni is azért, amit igaznak tartok. De nem azért, mert a másikat gyűlölöm, hanem azért, mert szeretem az életet és támogatni akarom a fennmaradását. Sose veszítsük el a harcban az erőszakmentességre, együttműködésre való törekvést, és a belső békénket.

Eléggé egyedi nézetek…

Remélem, hogy nem azok, és sokan gondolkozunk így ebben az országban. Nem leszünk tömegpárt és nem fogom a körmömet rágni azon, hogy megjelenjen az Éjjeli Őrség neve a közvéleménykutatók statisztikáiban. A mi rendszerünkben fontosabb az emberi kapcsolatok minősége, mint a mennyiség. Nem leszünk depressziósak, ha nem nyerünk választást, mert nem ez a cél. Feladat, megoldandó probléma van bőven. Haladunk előre, csináljuk a dolgunk, elvetjük a magokat…

Olvastam a weboldalatokon a Házakról. Nyilván nem épületek.

Összetartozó közösségek régies elnevezése. Mint pl. az uralkodó házak. Mi az Éjjeli Őrségben a munkacsoportokat hívjuk így, amik egy-egy tematika köré szerveződve dolgoznak.

A Házak többségének feladatát érteni vélem, de mi az az Álmodók Ház?

25 éve kezdtem el közösségfejlesztéssel foglalkozni. Nem csak elméletben, most sem egy klasszikus családban, hanem egy poliamor közösségben élek. Gyorsan rájöttem, hogy az emberi kapcsolatok minőségét igen erősen befolyásolják tudattalan folyamatok és tartalmak. A tudománynak a mai napig nincs pontos válasza arra, miért töltjük életünk harmadát alvással és pontosan mi is történik akkor. Carl Gustav Jung már évtizedekkel ezelőtt felvetette, hogy az álmoknak jóval nagyobb szerepük lehet az életünkben, a döntéseinkben, mint ahogy azt gondolnánk. Vannak álomképek, tudattalan motívumok, amik minden népnél és kultúrában megtalálhatóak, láthatatlan kötelékként építenek hidakat idegenek között is.

Az elmúlt évtizedek kutatásai során azt tapasztaltam, hogy azoknak az embereknek, akik jól tudnak egymáshoz kapcsolódni, közös tudattalan motívumaik vannak. Ahogy az emberek tudatosan is szeretik kifejezni az egymáshoz tartozást közösen használt névvel, zászlóval, logóval, úgy ez az álmok világában is megtalálható. Csak ott sokkal tisztább és ösztönösebb formában találjuk meg azokat, akikkel összetartozunk. Senki sem tudja még, hogy ez pontosan hogyan működik. De azt gondolom, nem hagyhatjuk figyelmen kívül, ha valóban jól működő és hatékony közösségeket akarunk építeni. Az Álmodók ezzel foglalkoznak. Az Éjjeli Őrség közösségének tudattalan motívumait tárják fel. Érdekel bennünket, hogyan alapozható meg az együttműködő társadalom a tudattalan és az álmok világában.

Izgalmasnak hangzik.

Remélem, az Éjjeli Őrség is egy szokatlan, de izgalmas párt lesz.