Házaknak hívjuk azokat a csoportokat, amelyekben összefogunk egy-egy számunkra fontos témakört. A Házakban zajlik az Éjjeli Őrség gyakorlati munkája. A Házak többségéhez bárki csatlakozhat, aki támogatni szeretné az adott ügyet, ehhez nem kell belépni az Éjjeli Őrségbe.

Jelenleg 7 Ház tartozik az Éjjeli Őrséghez: a Segítők, a Gondozók, az Építők és a Védelmezők ún. kiemelt Házak, ezekben készítjük elő a számunkra legfontosabb céljaink megvalósítását, továbbá a gyakorlati kivitelezést is a Házak szervezik meg. Ezen kívül van három ún. támogató Ház (Álmodók, Hírvivők, Intézők), ezek az Éjjeli Őrség belső folyamataira és feladataira, illetve a kommunikációra fókuszálnak.

Segítők-borító

A Segítők Házának céljai, feladatai:
Segítünk egy igazságosabb és szolidárisabb társadalom felépítésében.
Új megoldásokat keresünk arra, hogy a mindannyiunkat érintő döntéseket közösen hozzuk meg, és ne néhány politikus kénye-kedvének legyen kiszolgáltatva a jövőnk.

Nyitottak vagyunk az együttműködésre minden néppel az olyan problémák megoldása érdekében, amik határokon átívelő összefogást igényelnek. Ilyen egyre súlyosabb problémák a klímaváltozás következményei; hogy a gazdagok egyre gazdagabbak, a szegények egyre szegényebbek lesznek; a vallási konfliktusok felerősödése; és a mindezek következtében fellépő kontinenseken átívelő migráció.
Nem csak beszélünk a segítésről: adományokat gyűjtünk és viszünk szociálisan rászorultaknak. Bárki megkereshet bennünket, aki segítségre szorul, és megtesszük, amit tudunk.

A Segítők aktuális akciói és projektjei:

– KÖZELEG A TÉL
De mi jövünk és segítünk! Téli ruha és cipő osztás Magyarországon.
Az ORFK adatai szerint tavaly (2016-2017) télen 259 ember halt meg az országban kihűlés miatt. A magunk eszközeivel szeretnénk segíteni abban, hogy ez idén ne fordulhasson elő. Ha segíteni szeretnél vagy ismersz olyanokat a környezetedben, akik segítségre szorulnak, itt olvashatod el a részleteket.

– MEGÚJULÓ TÁRSADALOM
Eleged van a letargiából, a tehetetlenségből? Tenni szeretnél egy élhetőbb országért, de úgy érzed, korlátoz a hatalom? Több beleszólást szeretnél a téged is érintő döntésekbe? Az Éjjeli Őrség “Megújuló társadalom” elnevezésű kezdeményezésében arról beszélgetünk, hogyan lehet megreformálni a magyar közgondolkodást, mentalitást és társadalmi struktúrákat; hogyan válhat Magyarországból egy olyan európai állam, amely képes emberi, fenntartható és modern válaszokat adni a 21. század kihívásaira.
Érdekel? Gyere el és beszélgess, tervezz velünk.

Van ötleted arra, hogy kinek és hogyan kellene segítség? Szerinted is ráférne a megújulás a magyar társadalomra? Önkéntesként vagy az Éjjeli Őrség tagjaként részt vennél a Segítők munkájában? Mi hiszünk az összefogásban, csatlakozz hozzánk.

Gondozók borító

A Gondozók Házának céljai, feladatai:
Nincs jövőnk, ha nem tanuljuk meg tisztelni a természetet. Gondoskodunk arról, hogy a jövő generációi élhető környezetet örököljenek. Tiszta levegőjű, zöld városokért dolgozunk. Falvakért, amik szimbiózisban élnek a városokkal. Elfogadjuk a természet adományait, amelyek segítségével úgy termelhetünk energiát, hogy a lehető legkevesebb kárt okozzuk a környezetben. Támogatjuk a csendes, környezetbarát közlekedési eszközök térhódítását. Tanácsokkal segítünk, hogyan élhetsz te is harmóniában a természettel.

A Gondozók aktuális akciói és projektjei:

– FOGADJ ÖRÖKBE EGY FÁT
Árnyékot adnak a nyári forróságban. Otthont biztosítanak számtalan madárnak és más állatnak. Megkötik a levegőben szálló port. Az emberi élet számára nélkülözhetetlen oxigént termelnek. Házakat, bútorokat építünk belőlük. Gyümölcseik a mindennapi ételeinket gazdagítják. Az emberek élete elképzelhetetlen fák nélkül.

Az emberi civilizáció a Föld faállományának közel a felét semmisítette meg az elmúlt néhány ezer évben, jelenleg mintegy évi 15 milliárd, azaz kb. két magyarországnyi fát vágunk ki. Ha így folytatjuk, 200 éven belül eltűnik az összes fa a Földről. A fákat nem lehet egyik pillanatról a másikra pótolni, évtizedek alatt “válnak felnőtté”.
Gondoskodj egy általad kiválasztott, a környezetedben élő fáról. Mi szakemberek segítségével megmondjuk neked, hogyan. Itt olvashatsz további részleteket az Éjjeli Őrség kezdeményezéséről.

– MINDENNAPI KÖRNYEZETVÉDELEM
Sokszor egy kis odafigyelés és tudatosság már elég ahhoz, hogy megóvd a környezeted a felesleges szennyezéstől, pusztítástól. A Gondozók összegyűjtik és publikálják azokat az apró figyelmességeket, amiket meg fog neked köszönni a természet.
Érdekel? Gyere el és beszélgess, tervezz velünk.

Van ötleted arra, hogyan tehetjük harmonikusabbá ember és természet viszonyát? Önkéntesként vagy az Éjjeli Őrség tagjaként részt vennél a Gondozók munkájában? Mi hiszünk az összefogásban, csatlakozz hozzánk.

epitok-borito

Az Építők Házának céljai, feladatai:
Építs velünk egy új világot. Alakítsuk át úgy a városainkat, hogy tiszta legyen a levegőjük, tele legyenek virágos parkokkal és árnyékot adó fákkal, élmény legyen bennük a séta és a kerékpározás. Építsünk élő közösségként működő falvakat. A környezetükkel szimbiózist alkotó házakat, amik nem pazarolnak energiát és nem termelnek hulladékot.

Az Építők a kétkezi munkája abban is nélkülözhetetlen, hogy létrehozzák az Éjjeli Őrség táborait, a lakossági fórumok, nyilvános szereplések kellékeit. Építünk, karbantartunk, javítunk – így varázsoljuk szebbé és élhetőbbé a világunkat.

Van ötleted arra, hogyan formálhatjuk élhetőbbé és zöldebbé az épített környezetünket? Önkéntesként vagy az Éjjeli Őrség tagjaként részt vennél az Építők munkájában? Mi hiszünk az összefogásban, csatlakozz hozzánk.

vedelmezok-borito

A Védelmezők Házának céljai, feladatai:
Akkor tudunk együttérzéssel az embertársaink és a természeti környezetünk felé fordulni, ha biztonságban érezzük magunkat. Azt látjuk magunk körül, hogy hatalmi csoportok vetélkedése, az elnyomottak dühe, a túlnépesedés, a környezeti tényezők romlása egyre gyakrabban szül békétlenséget, terrorizmust, háborúkat. Mindezek a tényezők együttesen pedig még sosem tapasztalt globális migrációs áramlásokhoz vezetnek.

Figyeljük a veszélyeket és figyelmeztetünk rájuk. Félelemkeltés nélkül javaslunk megoldásokat.

Van ötleted arra, hogyan élhetünk biztonságosabban egy egyre több konfliktussal terhelt világban? Önkéntesként vagy az Éjjeli Őrség tagjaként részt vennél a Védelmezők munkájában? Mi hiszünk az összefogásban, csatlakozz hozzánk.

almodok-borito

Álmainkban beszélgetünk minden nép gyermekeivel. Álmainkban kapcsolódunk a Természethez. Álmainkban újra átéljük az ősök történetét. Álmainkban látjuk a jövő útjait. Álmainkat papírra vetjük. Álmainkat megrajzoljuk. Álmainknak hangot adunk. Álmodj velünk egy új világot!

hirvivok-borito

Hírül visszük az embereknek, mit gondolunk, tervezünk és cselekszünk az Éjjeli Őrségben. Mik a vágyaink, mik az álmaink, miért harcolunk nap mint nap. Ehhez minden ősi és modern technikát igénybe veszünk. Bejárjuk a világhálót, fórumokra hívjuk a népet, kampányokat szervezünk.

intezok-borito

Rendet vágunk a káoszban. Összeillesztjük, ami egymáshoz tartozik. Könyvekben vezetjük az Éjjeli Őrség fontos eseményeit és adatait, rögzítjük a döntéseket. Megszervezzük, hogy mindenki jól érezze magát a rendezvényeinken. Segítjük a Házak közötti egyeztetéseket.