Figyelj a sünökre!

Éjjeli Őrség - Süni az őszi lombban

Itt az ősz, hullanak a levelek a fákról. Sok kerttulajdonos összegereblyézi a lombot, majd alágyújt. A sünök novembertől márciusig téli álmot alszanak, és gyakran a lombok között ágyaznak meg maguknak. Tűzgyújtás előtt ellenőrizd le, nincs-e süni az összehordott levelek között. Fájdalmas élmény elevenen elégni, ráadásul a sünök védett állatok.
Még jobb, ha teljesen mellőzöd a levegőszennyező lombégetést. Ha teheted, vidd a leveleket zöldhulladék lerakóba vagy csinálj saját komposztot.

Hol bújnak el télre a sünök?

A sünök szeretik a zöld felületeket. Ezért mindenhol megtalálhatóak, ahol gazdagon burjánzik a természet, parkokban, cserjés-bokros kertekben, farakásokban. A kényelmes téli rejtekhelyhez csak kisebb ágakban és levelekben, no meg rovarokban gazdag területre van szüksége. A vackukat úgy alakítják ki, hogy csapadékos, hideg időben is száraz és fagymentes maradjon.

Szabad etetni a sünöket?

A sünök éjszakai életet élnek, csigákat, bogarakat, hernyókat, hangyákat, pókokat és más rovarokat esznek. A bogyókat, almát nem tudják hasznosítani, csak akkor eszik, ha nem találnak elég folyadékot a környezetükben. Csak akkor etessünk sünöket, ha télen is aktív példányokkal találkozunk. Ők feltehetően nem találtak ősszel elég táplálékot ahhoz, hogy a téli pihenéshez elég zsírtartalékot halmozzanak fel.

Nem fagynak meg a sünök?

Az egészséges sünök általában problémamentesen átvészelik a téli alvást. Összegombócolva fekszenek a vackukban, és percenkén csak 3-4 alkalommal vesznek levegőt. Kisebb vagy beteg állatoknál előfordulhat, hogy nem élik túl a hideget. Ebben az esetben védtelen pózban fekve találhatunk rájuk. A természetben egy sün 2-4 évet él.

[Fotó: Getty Images]